1- Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma, aslında evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma için kabul edilmiş bir karinedir. Türk Medeni Kanununda, evlilik birliğinin temelinden sarsılması başlığı altında düzenlenmiştir (MK. md. 166/3). Türk Medeni Kanununda, anlaşmalı boşanmayla ilgili açık bir tabir kullanılmamıştır; ancak taraflar eğer isterse anlaşmalı olarak boşanabilir.
Anlaşmalı boşanabilmek için gerekli şartlar şunlardır:
- Evlilik, 1 yıl veya daha fazla süreyle devam etmiş olmalıdır.
- Eşler, mahkemeye birlikte başvurmuş veya bir eş, diğer eşin açtığı boşanma davasını kabul etmiş olmalıdır.
- Hakim, eşleri bizzat dinlemeli ve tarafların iradelerini özgürce açıkladığına kanaat getirmelidir.
- Hakim, tarafların düzenledikleri, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu konusundaki protokolü uygun bulmalıdır.
2- Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Düzenlenmesi Şart Mıdır?
Anlaşmalı boşanabilmek için eşlerin, kendi aralarında bir protokol düzenlemesi ve bu protokolü imzalaması şarttır. Bu protokole boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların velayetinin kimde kalacağı yazılır. Ziynet, kişisel eşyalar, tazminat, nafaka gibi kalemler boşanmanın malı sonuçlarına örnektir. Eşler, tüm bu konularda mutabık kalmalıdır. Eğer, tek bir kalemde dahi anlaşma sağlanamazsa; anlaşmalı boşanılamaz.
3- Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanmalıdır?
Hazırlanacak protokol, her somut olaya göre değişkenlik gösterir. Her anlaşmalı boşanmada, tarafların birbirinden talepleri birbirinden farklıdır. Protokole yazılan bir husus daha sonra dava konusu edilemez. Örneğin; protokole, karşı taraftan yoksulluk nafakası istemediğini belirten eş, daha sonra eşinden yoksulluk nafakası talebinde bulunamaz. Yine, protokole yazılması unutulan bir husus hakkında, karşı taraf daha sonra bir dava açabilir. Bu nedenle, hak kaybına uğramamanız için protokol hazırlanırken uzman bir boşanma avukatından yardım almanız önem arz etmektedir.
4- Evlilik Süresi 1 Yıldan Daha Azsa Ne Yapmamız Gerekir?
Anlaşmalı boşanabilmek için evliliğin 1 yıl veya daha uzun sürmesi şarttır. Bu süre dolmadan anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Eğer evlilik süresi 1 yıldan daha az ise boşanabilmek için çekişmeli boşanma davası açmak şarttır. Bu yol ise daha karmaşık, uzun ve zahmetlidir. Ancak, 1 yıllık süre dolmamasına rağmen eşler boşanmak konusunda mutabık kalabilirler. Bu durumda çekişmeli boşanma davası açılmasına rağmen, normal bir çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kolay boşanılabilir. Siz de anlaşmalı boşanmak istiyor; ancak evliliğiniz 1 yılı doldurmadıysa Afyon Avukat Özden KELEŞ ile iletişime geçebilirsiniz.
5- Aramızda Çekişmeli Boşanma Davası Görülürken Bunu Anlaşmalı Boşanmaya Çevirebilir miyiz?
Eğer kanunda belirtilen şartlar oluştuysa; çekişmeli bir boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilir. Bunun için; eşlerin boşanma şartlarında anlaşması ve bu anlaşma doğrultusunda hazırlanan protokolün mahkemece uygun bulunması gerekir.
6- Anlaşmalı Olarak Boşanıldıysa da Daha Sonra Velayet Değişikliği Davası Açılabilir mi?
Anlaşmalı boşanma gerçekleşse ve bunun sonucunda 18 yaşından küçük çocukların velayeti eşlerden birine bırakılsa dahi; daha sonra velayet kendisine verilmeyen eş, velayet değişikliği için dava açma hakkına sahiptir. Bu davanın kabul edilmesi için velayet değişikliğini gerektiren haklı sebeplerin bulunması şarttır. Velayet hususu, kamu düzenindendir. Çocuğun yararı her şeyden önemlidir. Bu nedenle, velayet değişikliği davası her zaman açılabilir.
7- Protokolde İştirak Nafakası Talep Edilmemişse Sonradan Talep Edilebilir mi?
İştirak nafakası, velayet kendisine bırakılmayan eşin, müşterek çocuğun ihtiyaçlarını karşılaması için velayet kendisine bırakılan eşe ödediği nafakadır. Protokolde iştirak nafakası talep edilmese bile; daha sonra açılacak davayla ergin olmayan çocuk yararına iştirak nafakası talep edilebilir. Çünkü, biraz önce de belirttiğimiz gibi önemli olan çocuğun üstün yararıdır.
8- Anlaşmalı Boşanabilmek İçin Nereye Başvurmamız Gerekir?
Anlaşmalı boşanabilmek için; herhangi bir yerde bulunan aile mahkemesine başvurmanız ve dava açmanız gerekir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise; aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesine başvurmak mümkündür.
9- Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Usulüne uygun olarak açılan anlaşmalı boşanma davası, tek celsede biter. Mahkeme, iş yoğunluğuna göre bir duruşma günü tayin eder. Mahkemenin, duruşma gününü hangi güne vereceği ise değişkenlik gösterir. Tebligatların yapılması süresi gibi durumlar da duruşma gününün belirlenmesinde önem arz eder. Ancak, tüm bu süreç fazla uzun sürmeyecektir. Sürecin uzamaması için uzman bir boşanma avukatın yardımından faydalanılması önem arz eder.