Boşanma, evliliği eşler hayattayken sonra erdiren bir durumdur. Ayrılık ile boşanma kavramlarının birbirine karıştırılmaması gerekir. Boşanma, evliliği tamamen sonra erdirirken, ayrılık ise evliliği sona erdirmemektedir. Boşanma, mutlak olarak hakim kararı gerektirir. Hakim, boşanma kararı verirken, aşağıda belirtilen boşanma nedenlerinden birinin mevcut olup olmadığını araştırır. Ayrılık için ise, mutlaka hakim kararına ihtiyaç yoktur. Eşler, herhangi bir hakim kararı olmaksızın fiili ayrılık yolunu da tercih edebilirler. Peki boşanma nedenleri nelerdir? Kanunda belirtilen boşanma nedenleri aşağıda açıklanacaktır.
BOŞANMA NEDENLERİ NELERDİR?
Medeni Kanuna göre boşanma nedenleri nelerdir? Medeni kanunda boşanma nedenleri sınırlı bir şekilde sayılmıştır. Bunlar; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Bu yazımızda, boşanma nedenlerinin neler olduğu ayrıntıya girilmeden, maddeler halinde açıklanacaktır. Boşanma nedenleri, ayrıntılı olarak ve tek tek başka bir yazımızda işlenecektir.
Boşanma nedenleri, Medeni Kanun’da özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri olmak üzere iki ana grupta incelenmiştir. Özel boşanma nedenlerinin, belirli ve somut olgulara dayanması gerekir. Belirli bir olgunun olmadığı boşanma nedeni ise, genel boşanma nedenidir.
Özel boşanma nedenleri:
- Zina
- hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı muamele
- suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- terk
- akıl hastalığıdır.
Genel boşanma nedeni ise:
- evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.
Aynı zamanda, boşanma nedenleri; “mutlak boşanma nedenleri” ve “nispi boşanma nedenleri” olmak üzere iki türlüdür. Mutlak boşanma nedenlerinin mevcut olması halinde, kanunda belirtilen olayın varlığı, boşanma için gerekli ve yeterlidir. Bu nedenin ortak hayatı çekilmez hale getirip getirmediğini ayrıca araştırmaya gerek yoktur.
Mutlak boşanma nedenleri:
- zina
- hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı muamele
- terk
- eşlerin anlaşmasıdır.
Nispi boşanma nedenlerinde; kanunda belirtilen nedenlerin yanında, bu nedenin ortak hayatı taraflar için çekilmez hale getirip getirmediği araştırılır. Somut olayda, yalnızca nispi boşanma nedeninin varlığı, hakimin boşanma kararı verebilmesi için yeterli olmayacaktır. Bunun yanında, hakimin, bu nedenin, taraflar için çekilmez bir hal oluşturup oluşturmadığını araştırması ve tespit etmesi gerekmektedir.
Nispi boşanma nedenleri:
- suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- akıl hastalığı
- evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.