- Pzts - Pzr: 08:00 - 18:30
İş hukuku, işveren ve işçi olmak üzere iki temel süjeden oluşmaktadır. Bir iş sözleşmesine tabi olarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. İşçileri, bir hizmet sözleşmesine tabi olarak çalıştıran gerçek ve tüzel kişilere ise işveren denir.
İşçi ile işveren arasındaki hizmet ilişkilerini, bu kişiler ile devlet arasındaki ilişkileri düzenlemek iş hukukunun alanına girmektedir. İşçi sendikalarını kapsayacak biçimde araştırma yapmak, meydana gelebilecek uyuşmazlıklar karşısında önleyici uygulamalar geliştirmek de iş hukukunun konusunu oluşturur. İş kanunu, bu konuda çıkabilecek uyuşmazlıkları da ayrıntılı olarak ihtiva etmektedir.
Sosyal güvenlik, toplumda yer alan bireylerin; mesleki, fizyolojik ve ekonomik riskler karşısında, güvenliğinin sağlanmasıdır. İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması iş hukuku alanına girmektedir. Bilindiği üzere, sosyal güvenliği sağlayan kurum Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sosyal güvenlik konusunda meydana gelen uyuşmazlıkların çözümü ise sosyal güvenlik hukukunun alanına girmektedir.
İş hukuku alanından kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümleme görevi İş Mahkemelerine aittir. İş mahkemelerin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri, iş mahkemesi sıfatıyla bu nitelikteki uyuşmazlıkları çözme yetkisine sahiptir.
İş Mahkemelerinin verdiği istinafa ve temyize tabi kararlar, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’ın ilgili daireleri tarafından denetlenmektedir.
İş uyuşmazlıkların çözümlenmesinde, İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu uygulanmaktadır. Yine, denizlerde sigortalı çalışanlar işçiler için, Deniz İş Kanunu, tatbik edilen bir başka kanundur.
İş hukuku alanında görev yapan Avukat Özden KELEŞ, aşağıda belirtilen konularda müvekkillerine hukuki destek sağlamaktadır:
Bizi 7/24 Arayabilirsiniz
Whatsapp'tan yazın