Afyon Avukat Özden KELEŞ

Faaliyet Alanlarımız

Boşanma Hukuku

Boşanma Hukuku

Boşanma ve Boşanma Hukuku Nedir?

Boşanma, evlilik ilişkisinin mahkeme kararıyla ve yasal olarak sona erdirilmesidir. Boşanma hukuku ise, kendi içerisinde boşanma davası, ayrılık davası, mal paylaşımı gibi konuları barındıran bir hukuk dalıdır. Boşanma hukuku ile ilgili düzenlemeler Türk Medeni Kanununda yer almaktadır.

Boşanma hukuku hangi mahkemenin görev alanına girer?

Boşanma hukuku ile ilgili davalar genel olarak aile mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemesi sıfatıyla boşanma hukuku ile ilgili davaları çözüme kavuşturmak konusunda görevlidir.

bosanma-hukuku

Boşanma hukukunda yer alan konular nelerdir?

Boşanma davaları, iki tarafın yasal ve mali ilişkilerini sona erdirdiği bir süreçtir. Boşanma davaları, boşanma konusu yanında içerisinde pek çok uyuşmazlık barındırmaktadır. Boşanma hukukunda yer alan bazı konular şöyledir:

  • Mal paylaşımı: Mal rejimi sona erdiğinde, eşlerin kişisel malları ile evlilik içerisinde edindikleri malları, mal rejiminin sona ermesi anındaki durumlarına göre birbirinden ayrılır. Kural olarak evlilik birliği devam ederken edinilen mallar, edinilmiş maldır. Edinilmiş mallar, kanunun gösterdiği şekilde eşler arasında paylaştırılır.
  • Nafaka: Nafaka, anlaşmalı boşanma protokolü veya mahkeme kararı uyarınca bir eş tarafından, diğerine yapılan ödemedir. Nafaka kendi içerisinde iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve tedbir nafakası gibi türlere ayrılır.
  • Velayet: Boşanma halinde, ergin olmayan müşterek çocuk ya da çocukların hangi tarafın yanında kalacağına karar verilmesi gerekir. Hakim, çocuğun üstün yararını göz önünde bulundurarak çocukların velayeti hakkında karar verir. Velayet, kamu düzenindendir.

Boşanma davalarında neden avukat tutmalıyım?

Boşanma davaları, boşanma hukuku alanının en önemli konusunu oluşturur. Boşanma davası, hem maddi hem de manevi açıdan telafisi imkansız sonuçlara yol açabilir. Hak kayıplarına neden olunmaması için, konusunda uzman ve başarılı boşanma avukatlarından yardım alınması önemli bir gerekliliktir. Boşanma avukatları, yargılama seyrini yakından takip edeceğinden, davaların kazanılmasına ya da daha lehe sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaklardır. Avukat Özden KELEŞ, boşanma davaları konusunda uzmandır.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma nedenleri, Medeni Kanun’da özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Özel boşanma nedenlerinin, belirli ve somut olgulara dayanması gerekmektedir. Somut bir olgunun bulunmadığı boşanma nedeni ise, genel boşanma nedeni olarak adlandırılır.

   Özel boşanma nedenleri:

  • Zina,
  • hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı muamele,
  • suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • terk,
  • akıl hastalığıdır.

   Genel boşanma nedeni ise:

  • evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak düzenlenmiştir.

Bize Yazın

+90 506 490 42 94

Bizi 7/24 Arayabilirsiniz